Husa Perigourdine
200 min.
Ingredience
- 400gramůŽampiony čerstvé
- 60gramůMáslo čerstvé
- 2kusyCibule
- 1000gramůVepřová krkovička
- 2kusyVejce slepičí
- 2lžícePetržel - nať
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 3lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 350mililitrůVoda pitná
- 50mililitrůBrandy
- 1lžičkaSolamyl
- 1200gramůHusa domácí
- 150gramůSádlo škvařené
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
762 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
69 g
Sacharidy
3 g
Vláknina
656 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Středně velkou husu omyjeme, osušíme a zbavíme poslední části křídel. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, na másle je osolené s nakrájenou cibulí a nasekanou petrželkou orestujeme. Krkovičku s husími játry a žaludkem umeleme, přidáme vejce, žampiony, sekanou petrželku, mouku, vše osolíme, opepříme a dobře prohněteme. Směsí pak naplníme husu, otvor zašijeme, husu osolíme, vložíme na pekáč v troubě s rozehřátým sádlem a 150 ml vody.
- 2Pekáč přikryjeme a husu nejprve po obou stranách asi 1,5 hodiny dusíme, pak ji nezakrytou zvolna pečeme, neprve prsíčky dolů. Během pečení husu mělce propichujeme v tučných částech, aby se sádlo snadněji vypékalo. Když je husa na hřbetě červená, obrátíme ji, dopečeme na prudkém ohni.
- 3Z upečené husy slijeme sádlo, oflambujeme ji koňakem a přendáme do jiné nádoby. Šťávu zalijeme 200 ml vody, ve které jsme rozmíchali lžičku Solamylu, povaříme do mírného zhoustnutí a procedíme ji.
- 4Husu i nádivku rozdělíme na talíře, porce servírujeme přelité šťávou a sádlem z pečeně.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.