Husí houbová polévka

140 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
916 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
34 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
6 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Houby - nejlépe čerstvé hřiby, omyjeme a nakrájíme na plátky.
  • 2
    Husí omytá játra pokrájíme na hranolky. Oloupanou cibuli s česnekem drobně nakrájíme. Omytou petrželku kudrnku posekáme nadrobno.
  • 3
    V hrnci na rozpáleném husím sádle zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme houby, osolíme, opepříme, posypeme mletým kmínem s chilli, promícháme a krátce smažíme (asi 5 minut).
  • 4
    Přilijeme 1 litr husího bujonu a polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme dalších 6 - 8 minut.
  • 5
    Polévku dochutíme solí, přimícháme petrželku a podáváme.
  • 6
    Husí bujon [29083]:
  • 7
    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
  • 8
    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
  • 9
    V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
  • 10
    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
  • 11
    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.