Husí polévka s moravským uzeným

150 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1040 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
35 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
8 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Konzervované červené fazole scedíme. Uzené vepřové maso pokrájíme na nudličky.
  • 2
    V hrnci na rozpáleném husím sádle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme pokrájené uzené maso, posypeme pepřem, sladkou paprikou, promícháme a chvíli (5 - 7 minut) opékáme. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu, přidáme do něj fazole, majoránku, rajský protlak a vaříme 15 minut. Polévku dochutíme solí a 1 dl červeného vína.
  • 3
    Každou porci ozdobíme kopečkem zakysané smetany a podáváme.
  • 4
    Husí bujon [29083]:
  • 5
    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
  • 6
    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
  • 7
    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
  • 8
    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
  • 9
    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.