Husí polévka s moravským uzeným
150 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 800gramůHusí drůbky
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 3kusyJalovec
- 2lžíceCeler - nať
- 1kusMrkev kořen
- 200gramůFazole červené sterilované
- 200gramůMoravské uzené maso
- 2lžíceHusí sádlo
- 2kusyCibule
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaMajoránka
- 1lžičkaSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 4lžíceSmetana zakysaná 14%
- 2kusyČesnek
- 2lžíceProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1040 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
35 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
8 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Konzervované červené fazole scedíme. Uzené vepřové maso pokrájíme na nudličky.
- 2V hrnci na rozpáleném husím sádle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme pokrájené uzené maso, posypeme pepřem, sladkou paprikou, promícháme a chvíli (5 - 7 minut) opékáme. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu, přidáme do něj fazole, majoránku, rajský protlak a vaříme 15 minut. Polévku dochutíme solí a 1 dl červeného vína.
- 3Každou porci ozdobíme kopečkem zakysané smetany a podáváme.
- 4Husí bujon [29083]:
- 5Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 6Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 7V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 8Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 9Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.