Husí polévka s rajčaty
145 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 800gramůHusí drůbky
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 2lžíceCeler - nať
- 1kusMrkev kořen
- 3kusyJalovec
- 200gramůVepřová kýta
- 200gramůFazole červené sterilované
- 2kusyCibule
- 200gramůRajčata
- 2lžíceHusí sádlo
- 0,5lžícePepř černý mletý
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaMajoránka
- 1lžičkaSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 2kusyČesnek
- 2lžíceProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
982 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
32 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
9 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Uzenou (vařenou) vepřovou kýtu pokrájíme na plátky. Konzervované červené fazole scedíme. Cibuli s česnekem oloupeme a pokrájíme nadrobno.
- 2Rajčata omyjeme, spaříme a pokrájíme na kostičky.
- 3V hrnci rozpálíme husí sádlo, zpěníme cibuli s česnekem, přidáme fazole, rajčata, posypeme pepřem, sladkou paprikou, promícháme a dusíme 2 -4 minuty. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu, vložíme do plátky uzeného masa, přimícháme majoránku, rajský protlak a vaříme 5 minut.
- 4Polévku dochutíme solí, 1 dl červeného vína a podáváme.
- 5Husí bujon [29083]:
- 6Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 7Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 8V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 9Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 10Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.