Indické kořeněné samosas
55 min.
Ingredience
- Náplň
- 1,5decilitryVoda pitná
- 400gramůBrambory
- 2lžíceOlej olivový
- 2stroužkyČesnek
- 1lžičkaHořčičné semínko
- 2kusyCibule
- 2kusyChilli paprička zelená
- 1lžičkaZázvor celý
- 1lžíceKari koření
- 400gramůHrášek mražený
- 1,5lžičkyGaram masala
- 1lžičkaSůl
- 2lžíceKoriandr čerstvý
- 2lžíceCitronová šťáva
- 100gramůMrkev mladá celá mražená
- na smažení
- Těsto
- 430gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaSůl
- 80gramůMáslo čerstvé
- 50gramůJogurt bílý choceňský smetanový
- 1,5decilitryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
951 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
49 g
Sacharidy
111 g
Vláknina
8 g
Cukr
61 g
Postup přípravy
- 1Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do 5 dl vařit. Vaříme je 12 minut, pak je scedíme.
- 2Očistíme cibuli s česnekem a pokrájíme nadrobno. Čerstvý koriandr omyjeme a drobně pokrájíme. Mražený hrášek a mrkev v sítu promyjeme pod tekoucí vodou. Očistíme a omyjeme kousek zázvoru a nastrouháme ho.
- 3V pánvi rozpálíme olivový olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme zázvor, semena hořčice, kari koření, chilli papričku zelenou, indické koření (např. Garam Masala), hrášek, mrkev nakrájenou na kostičky, sůl podle chuti, koriandr a citronovou šťávu. Promícháme a přidáme brambory. Znovu promícháme a pod pokličkou 4-5 minut podusíme. Pak náplň necháme vychladnout.
- 4Připravíme těsto na taštičky. Do mísy prosejeme 430 g hladké mouky se 1.5 lžičkou soli. Přidáme 80 g měkkého másla nakrájeného na kousky, 50 g bílého smetanového jogurtu a žloutek s 1-1.5 dl vody podle potřeby.
- 5Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 6Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 7Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
- 8Těsto nakrájíme na 12 trojúhelníčků. Na 6 trojúhelníčků dáme trochu připravené bramborové směsi a přiklopíme pomocí dalšího trojúhelníčku. Pečlivě k sobě okraje přitiskneme, aby nám náplň při smažení nevypadla.
- 9Takto připravené trojúhelníčky "samosas" smažíme na rozpáleném slunečnicovém oleji. Pečeme dozlatova z každé strany přibližně po 3 minutách z každé strany. Po usmažení je necháme okapat na papírové utěrce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.