Italská specialita ossobuco - telecí plátky masa s morkovou kostí
175 min.
Ingredience
- Gremolata
- 3lžícePetržel - nať
- 2lžíceCitronová kůra
- 2stroužkyČesnek
- Na výpek
- 50gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCibule
- 2stroužkyČesnek
- 3špetkyPepř černý mletý
- 0,5litrVíno červené
- 5lžicTymián čerstvý
- 4kusyRajčata
- 1kusMrkev kořen
- 100gramůCeler bulvový
- 80gramůPetržel kořen
- 0,5litrVývar telecí
- 125gramůProtlak rajčatový
- Ossobuco
- 2lžičkySůl
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 3lžíceMouka polohrubá
- 0,5decilitrOlej olivový extra panenský
- 800gramůTelecí kližka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
666 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
31 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
9 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Ossobuco - 4 plátky masa (kližky) z telecího (případně mladého hovězího) kolena odřezané napříč i s morkovou kostí omyjeme. Porce masa po celém obvodu nakrájíme, osolíme, opepříme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Maso obalíme v polohrubé mouce. Očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) pokrájíme na nudličky. Česnek i cibulí očistíme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé snítky tymiánu omyjeme a vodu setřepeme.
- 2V hrnci rozpálíme olivový olej a porce masa osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme a dáme do vyššího pekáče. Do výpeku přidáme máslo, cibuli s česnekem a zpěníme dorůžova. Přimícháme pepř, červené víno, telecí fond (nebo bujón) a tymián. Za občasného promíchání vaříme do doby, až se vývar zredukuje na polovinu. Přidáme omytá, pokrájená rajčata, rajčatový protlak, kořenovou zeleninu a tento základ vložíme do pekáče k masu. Pekáč zakryjeme a maso pečeme při 150 -200°C přibližně 1.5 -2 hodiny. Občas maso polijeme výpekem.
- 3Upečené maso vyjmeme a obereme od morkové kosti. Maso natrháme na menší kousky, v míse je promícháme s výpekem a rozdělíme do kulatých formiček, které vložíme na plech do trouby.
- 4Připravíme gremolatu: omyjeme několik snítek petrželové natě, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Petrželku v misce dobře smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou a prolisovanými 2 stroužky česneku. Gremolatu rozdělíme na misky s ossobuco a v troubě při 220°C maso prohřejeme 5-7 minut a podáváme tak, že maso z misek vyklopíme na talíře, morkovou kost (s morkem) naaranžujeme na ossobuco a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.