Jablkový závin s mandlemi a rozinkami
70 min.
Ingredience
- 350gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 20gramůSádlo škvařené
- 0,13litrVoda pitná
- 0,2lžičkaOcet jablečný
- Náplň
- 750gramůJablka
- 100gramůStrouhanka
- 30gramůMáslo čerstvé
- 60gramůCukr moučkový
- 1lžičkaSkořice mletá
- 30gramůRozinky tmavé
- 20gramůMandle
- 0,5lžičkaRum
- Na potření
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
611 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
19 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
6 g
Cukr
28 g
Postup přípravy
- 1Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, přilijeme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem, přidáme sůl, ocet a rozšlehané vejce. Těsto nejprve prosekáme nožem a potom rukou zpracujeme. Musí být vláčné a nelepit se. Vytvoříme z něj bochánek, zakryjeme nahřátým kastrolem a necháme cca 15 minut odpočinout.
- 2Poté těsto na pomoučeném vále rozválíme, potřeme rozpuštěným máslem a rukama vytáhneme na tenký plát. Housku předem nastrouháme, osmahneme na másle a necháme vychladnout. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kousky. Těsto posypeme osmaženou strouhankou, jablky, cukrem smíchaným se skořicí, očištěnými rozinkami, loupanými mandlemi a pokapeme rumem.
- 3Závin zatočíme, položíme na vymaštěný plech, potřeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Mezitím můžeme znovu potřít máslem. Hotový závin posypeme cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.