Jáhlové pirohy s masem
100 min.
Ingredience
- 500gramůJáhly - loupané proso
- 1litrMléko plnotučné
- 5kusůVejce slepičí
- 120gramůMáslo čerstvé
- 30gramůDroždí
- 50gramůMouka polohrubá
- 1kusCibule
- 6lžicOlej slunečnicový
- 500gramůVepřové maso mleté
- 1,5lžičkySůl
- 2stroužkyČesnek
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaMajoránka
- 400gramůZelí kysané
- 0,5litrVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
972 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
55 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
9 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Jáhly spaříme 2x vařící vodou, dáme je do hrnce, zalijeme je 1 litrem mléka a pomalu je uvaříme na kaši. Vaříme je přibližně 35–45 minut. Propasírujeme hotovou kaši do mísy a necháme vychladnout.
- 2Do kaše přidáme 5 žloutků, rozpuštěné vlahé máslo, kvasnice rozpuštěné v 0,5 dl vody. Přidáme mouku a zlehka zamícháme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto propracujeme (jako na koláče), mělo by být vláčné, polotuhé. Těsto zakryjeme a necháme v teple vykynout.
- 3Připravíme si nádivku. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme a v rendlíku na rozpáleném oleji (asi 3 lžíce) ji zpěníme dozlatova. Přidáme mleté maso, podle chuti až 1,5 lžičky soli, rozetřený česnek, pepř, majoránku, promícháme a dusíme přibližně 10–15 minut. Pak maso necháme vychladnout.
- 4Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyválíme placku a větší formičkou o průměru asi 10 cm vykrojíme pirohy. Na střed dáme lžíci masové nádivky, přehneme a okraje stlačíme.
- 5Pirohy poklademe na olejem (2 lžíce) vymaštěný plech a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda přibližně 20–30 minut při 220 °C.
- 6Podáváme horké s kysaným zelím.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.