Jarní šťovíková polévka
170 min.
Ingredience
- Hovězí vývar z kostí
- 2kusyCibule
- 250gramůCeler bulvový
- 350gramůHovězí oháňka
- 350gramůHovězí žebra
- 350gramůKosti hovězí morkové
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 4kusyPepř 4 barev
- 1kusPetržel - nať
- 2kusyRajčata
- 0,5lžičkaSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 30gramůZelí hlávkové bílé
- 2kusyMrkev kořen
- 50gramůŠťovík
- 2decilitryZakysaná smetana
- 150gramůKapusta růžičková
- 2gramyMrkev kořen
- 100gramůKvěták
- 1lžičkaCukr krupice
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1762 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
132 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
20 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Květák, růžičkovou kapustu a mrkev očistíme a omyjeme. Květák rozdělíme na růžičky, mrkev pokrájíme na kostky a omyté šťovíkové listy nakrájíme na nudličky.
- 2Čistý scezený vývar z kostí (bez masa) přivedeme k varu, vložíme do něj pokrájenou zeleninu a pomalu ji vaříme 15 minut. Když je zelenina měkká, přimícháme do polévky 2 dl zakysané smetany, promícháme, dochutíme solí, cukrem a podáváme.
- 3Hovězí vývar z kostí [27725]:
- 4Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
- 5Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
- 6Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.