Játra se žampiony ve smetanové omáčce
35 min.
Ingredience
- 400gramůJátra hovězí
- 1,5kusyCibule
- 200gramůŽampiony čerstvé
- 200gramůPortobello
- 4stroužkyČesnek
- 1lžičkaOregano
- 400mililitrůVíno bílé
- 150mililitrůHovězí vývar základní
- 25gramůMouka pšeničná hladká
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 1lžíceHořčice Dijonská
- 100mililitrůZakysaná smetana
- 2lžícePetržel - nať
- 20gramůMáslo čerstvé
- 40mililitrůOlej rostlinný
- 0,5lžičkaSůl
- 0,25lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
472 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
24 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Očištěná a opláchnutá játra nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme najemno, česnek rozdrtíme. Očištěné hnědé (portobello) i bílé žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme nadrobno.
- 2Na oleji zprudka z obou stran osmažíme játra (asi 2 minuty), poté vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku přidáme máslo a zpěníme v něm cibuli. Na mírnějším plameni ji za stálého míchání podusíme. K cibuli přimícháme česnek, houby, zvýšíme teplotu a chvíli smažíme. Směs zaprášíme moukou, zarestujeme a zředíme vývarem a vínem. Ochutíme oreganem, muškátovým oříškem a za občasného míchání provaříme. Do směsi přidáme hořčici se smetanou a dobře rozmícháme. Na závěr přidáme játra a zhruba 5 minut na mírném plameni vaříme. Před podáváním osolíme a opepříme.
- 3Směs podáváme posypanou petrželovou natí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.