Játrová polévka se zeleninou
95 min.
Ingredience
- 0,5kilogramJátra vepřová
- 1,5litryVývar z hovězích kostí
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 1kusCeler bulvový
- 2lžícePórek
- 100gramůSádlo škvařené
- 10gramůPepř černý celý
- 10gramůNové koření celé
- 3lžíceMouka pšeničná hladká
- 20gramůBobkový list
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 2stroužkyČesnek
- 2špetkySůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 100gramůChléb konzumní
- 2decilitryVoda pitná
- 1kusCibule
- 2lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
386 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
25 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Játra dobře očistíme, odblaníme a opláchneme pod studenou vodou.
- 2Čistá játra pomeleme na strojku na maso a necháme stranou.
- 3V hrnci zpěníme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nasekanou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, na kostky nakrájený celer, prolisovaný česnek a za stálého míchání restujeme do měkka. K zelenině přidáme pomletá játra, bobkový list, nové koření, celý pepř a za častého míchání dusíme 20 minut. Všechno zalijeme vývarem a vaříme dalších 30 minut.
- 4Na pánvičce roztopíme 1 lžíci másla, přidáme mouku, zapražíme, zalijeme 2 dl studené vody, prolisujeme přes cedník do polévky, kterou vaříme ještě 15 minut. Uvařenou polévku rozmixujeme, přidáme muškátový oříšek, podle chuti pepř a sůl. Nakonec nakrájíme pěkně na tenká kolečka pórek a přimícháme ho do rozmixované polévky.
- 5Chléb nakrájíme na větší kostky a na 1 lžíci másla ho osmažíme dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.