Jehněčí biriani

95 min.

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
657 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
35 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
9 g
Cukr
19 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve uvaříme 250 g rýže a odměříme ji hrnečkem. Na hrneček rýže počítáme s dvěma hrnečky vody.
  • 2
    Osolenou vodu v hrnci uvedeme do varu a nasypeme do ní dobře propranou rýži. Jakmile se voda začne vařit, zmenšíme teplotu a nádobu zakryjeme poklicí, aby se rýže pomalu vařila asi 10 minut. Poté ji odstavíme z plotny a necháme 5 minut dojít.
  • 3
    Lžičku sušeného šafránu namočíme do 3 lžic vlažné vody. Sušené švestky a rozinky promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut, scedíme a švestky pokrájíme.
  • 4
    Jehněčí maso omyjeme a nakrájíme na malé kostky, osolíme a odložíme do mísy. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka.
  • 5
    Očištěný zázvor pokrájíme na plátky. Oloupaný a pokrájený česnek se zázvorem dáme do hmoždíře, přidáme k němu hřebíček, černý celý pepř, kardamom, římský kmín a celou skořici (2 cm). Vše najemno utlučeme.
  • 6
    V menší pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky.
  • 7
    Ve woku na rozpáleném másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme k ní roztlučené koření, nastrouhaný muškátový oříšek a chilli koření.
  • 8
    Vše promícháme a restujeme asi minutu, pak přidáme jehněčí maso a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přidáme bílý jogurt, šafrán, rozinky a švestky, promícháme a dusíme pod pokličkou 40 minut.
  • 9
    Když je maso měkké, promícháme je s rýží, rozdělíme na porce a každou porci posypeme opraženými mandlovými lupínky.
  • 10
  • 11
  • 12

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.