Jehněčí biriani
95 min.
Ingredience
- koření do hmoždíře
- na ozdobu
- 4lžíceMandle plátky
- 2kusyCibule
- 600gramůJehněčí maso
- 250gramůRýže Basmati
- 1,8decilitryJogurt bílý
- 100gramůHrozinky
- 4lžíceMáslo čerstvé
- 200gramůŠvestky
- 1lžičkaŠafrán
- 1lžičkaChilli koření mleté
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
657 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
35 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
9 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve uvaříme 250 g rýže a odměříme ji hrnečkem. Na hrneček rýže počítáme s dvěma hrnečky vody.
- 2Osolenou vodu v hrnci uvedeme do varu a nasypeme do ní dobře propranou rýži. Jakmile se voda začne vařit, zmenšíme teplotu a nádobu zakryjeme poklicí, aby se rýže pomalu vařila asi 10 minut. Poté ji odstavíme z plotny a necháme 5 minut dojít.
- 3Lžičku sušeného šafránu namočíme do 3 lžic vlažné vody. Sušené švestky a rozinky promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut, scedíme a švestky pokrájíme.
- 4Jehněčí maso omyjeme a nakrájíme na malé kostky, osolíme a odložíme do mísy. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka.
- 5Očištěný zázvor pokrájíme na plátky. Oloupaný a pokrájený česnek se zázvorem dáme do hmoždíře, přidáme k němu hřebíček, černý celý pepř, kardamom, římský kmín a celou skořici (2 cm). Vše najemno utlučeme.
- 6V menší pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky.
- 7Ve woku na rozpáleném másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme k ní roztlučené koření, nastrouhaný muškátový oříšek a chilli koření.
- 8Vše promícháme a restujeme asi minutu, pak přidáme jehněčí maso a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přidáme bílý jogurt, šafrán, rozinky a švestky, promícháme a dusíme pod pokličkou 40 minut.
- 9Když je maso měkké, promícháme je s rýží, rozdělíme na porce a každou porci posypeme opraženými mandlovými lupínky.
- 10
- 11
- 12
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.