Jehněčí kotlety v rajské polévce
185 min.
Ingredience
- jehněčí kotlety
- 800gramůJehněčí kotlety
- 0,5lžičkaSůl
- 4lžíceOlej slunečnicový
- 3stroužkyČesnek
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- Jehněčí masový vývar [28495]
- 2kusyBobkový list
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 0,5lžíceSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 3kusyCibule
- 200gramůKvěták
- 750gramůJehněčí krkovice
- 200gramůKosti hovězí morkové
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 2decilitryVíno bílé
- 60gramůCeler - nať
- 3stroužkyČesnek
- 400gramůRajčata
- 3kusyCibule
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžičkyCukr třtinový
- 2decilitryVíno červené
- 1špetkaChilli koření mleté
- 100gramůSýr Eidam cihla 40%
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1831 kcal
Bílkoviny
85 g
Tuky
139 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
7 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Česnek oloupeme a prolisujeme. Omyté a osušené jehněčí kotlety potřeme česnekem, osolíme, opepříme a v pánvi na rozpáleném oleji je doměkka z obou stran opečeme, pak je z omastku vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme teplé. Tvrdý sýr nastrouháme a odložíme do misky.
- 2Omytá, spařená rajčata oloupeme a pokrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli očistíme, omyjeme, nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo a postupně zpěníme cibuli, pak přimícháme rajčata, která ochutíme solí, pepřem, špetkou chilli a třtinovým cukrem. Vše za stálého míchání dusíme, přilijeme 6 dl studeného jehněčího vývaru a tyčovým mixérem směs rozmixujeme. Dolijeme 2 dl vývaru, 2 dl červeného vína a polévku přivedeme k varu, promícháme, dochutíme solí, pepřem a pomalu vaříme 5-8 minut.
- 3Na každý talíř položíme upečenou kotletu, přelijeme rajskou polévkou, posypeme sýrem a podáváme.
- 4Jehněčí masový vývar [28495]:
- 5Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 6Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
- 7V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- 8Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- 9Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.