Jehněčí pečeně v bramborové krustě
95 min.
Ingredience
- 600gramůJehněčí hřbet
- 80gramůSlanina vepřová
- 4stroužkyČesnek
- 3lžičkySůl
- 2lžíceHořčice
- 4lžícePepř 4 barev
- 500gramůBrambory
- 1litrVoda pitná
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceČesnekové máslo
- 2kusyVejce slepičí
- 0,5lžičkaSůl mořská
- 150gramůHlíva ústřičná
- 150gramůHříbky čerstvé
- 80gramůAnglická slanina
- 80gramůŠunka dušená
- 1lžíceKerblík
- 1lžičkaProtlak rajčatový
- 2lžícePivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 4lžíceOlej slunečnicový
- 1kusCibule
- 1lžíceMáslo bylinkové
- 0,5decilitrBujón zlatý houbový
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 6centilitrůSherry brandy
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1135 kcal
Bílkoviny
45 g
Tuky
89 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
6 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Jehněčí hřbet vykostíme, maso zbavíme blan, šlach, omyjeme a osušíme. Hřbet prošpikujeme slaninou, kterou jsme předtím pokrájeli na hranolky. Maso potřeme rozetřeným česnekem se solí (2 lžičky), hořčicí, posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev a necháme marinovat několik hodin.
- 2Mezitím připravíme dvě těsta. Bramborové těsto: brambory omyjeme, dáme do hrnce s 1 litrem vody, 1 lžičkou soli a vaříme je 20-25 minut doměkka. Uvařené brambory slijeme, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse je promícháme s rozpuštěným máslem (2 lžíce), 2 žloutky, 0.5 lžičky mořské soli a vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté.
- 3Houbové pyré: očistíme a omyjeme hlívu ústřičnou a hříbky. Z hlívy odkrojíme spodní tvrdou část a houby drobně pokrájíme. Polovinu hub odložíme do misky, tu použijeme na omáčku. Anglickou slaninu (prorostlou) a šunku pokrájíme na kostičky. Kerblík omyjeme, vodu setřepeme a bylinky drobně pokrájíme. V mixeru houby s uzeninou rozmixujeme na pyré, které dáme do pánve a smícháme 2 lžicemi rozpuštěného česnekového másla, 1 lžičkou protlaku a 2 lžícemi piva. Za častého promíchání pyré dusíme do doby, až se tekutina odpaří a bude husté. Pak do něj zamícháme kerblík.
- 4V pánvi rozpálíme 2 lžíce slunečnicového oleje s čerstvým máslem (1 lžíce) a marinované maso zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Maso vyjmeme, potřeme houbovým pyré a necháme chvíli odpočinout.
- 5Pečící mísu vymažeme 2 lžícemi slunečnicového oleje, položíme na něj maso, navrstvíme na něj opatrně bramborové těsto tak, že bude téměř celé pokryté. Mísu dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme dozlatova 25-30 minut.
- 6Připravíme omáčku:
- 7Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. V rendlíku rozpustíme bylinkové máslo a cibuli zpěníme. Přidáme pokrájené houby, 1-2 minuty je smažíme s cibulí, přidáme výpek z masa, 0.5 dl houbového bujonu, 1 dl smetany, promícháme a ochutíme 0.5 lžičky bílým pepřem, 6 cl Sherry Brandy. Omáčku vaříme za stálého míchání 2 minuty, nakonec ji vyšleháme ponorným mixerem.
- 8Upečené jehněčí maso nakrájíme na porce, přilijeme omáčkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.