Jehněčí rýžová polévka
165 min.
Ingredience
- Jehněčí masový vývar
- 2kusyBobkový list
- 3kusyCibule
- 750gramůJehněčí krkovice
- 200gramůKosti hovězí morkové
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 60gramůCeler - nať
- 3stroužkyČesnek
- 200gramůKvěták
- 1lžičkaPepř černý celý
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 2decilitryVíno bílé
- 0,5lžíceSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1,5litryVoda pitná
- 3kusyCibule
- 200gramůPórek
- 100gramůCeler řapíkatý
- 2kusyRajčata
- 50gramůRýže předvařená (parboiled)
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePetržel kudrnka
- 1lžičkaWorcester (worcesterská omáčka)
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1287 kcal
Bílkoviny
42 g
Tuky
98 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
8 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou cibuli s pórkem pokrájíme na tenká kolečka, očištěný a omytý celer pokrájíme na tenké nudličky. Petrželovou nať kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
- 22 rajčata omyjeme, spaříme a propasírujeme do misky, přimícháme k nim 1 lžičku worcestrové omáčky, sůl a pepř.
- 3Předvařenou rýži promyjeme a necháme odkapat.
- 4V hrnci si rozehřejeme máslo a cibuli s pórkem zpěníme, přilijeme 1,2 litru jehněčího vývaru a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu, dáme do vývaru pokrájený celer, rýži a směs propasírovaných rajčat. Promícháme, popřípadě dochutíme solí a vaříme přibližně 5-7 minut.
- 5Polévku podáváme s petrželovou natí.
- 6Jehněčí masový vývar [28495]:
- 7Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 8Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
- 9V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- 10Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- 11Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.