Jemná terina z krocana s olivami
135 min.
Ingredience
- mixovaná směs
- 125gramůChléb toastový
- 3kusyVejce slepičí
- 1lžičkaPepř bílý
- 2lžíceSherry brandy
- 2lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžičkaSůl
- mleté maso
- 1kusCibule
- 600gramůVepřová plec
- 2kusyČesnek
- 1lžícePetržel kudrnka
- 0,5lžíceSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 50gramůOlivy zelené
- 500gramůKrůtí prsa
- 50gramůOřechy vlašské
- 50gramůOlivy černé
- 250gramůSlanina vepřová
- 2kusyBobkový list
- 1kusTymián čerstvý
- 1kusPomeranče
- 0,5lžíceOlej olivový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1213 kcal
Bílkoviny
73 g
Tuky
86 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
7 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Do mixeru dáme vajíčka, smetanu, sůl, pepř, sherry brandy, na kostičky nakrájený toustový chléb a vše rozmixujeme. Omytou petrželku s očištěnou cibulí a česnekem pokrájíme nadrobno.
- 2Vepřové omyté maso nakrájíme na kusy a pomeleme najemno na masovém strojku. Maso dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, promícháme, přidáme rozmixovanou směs a znovu vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout na chladném místě.
- 3Mezitím si krocaní prsa omyjeme, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, které pokrájíme na proužky. Třetinu z těchto proužků ještě nakrájíme na malé kousky a přimícháme je do masové směsi. Ostatní krůtí maso v míse osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme.
- 4Nakládané černé a zelené olivy rozkrájíme.
- 5Nádobu na terinu vyložíme tenkými dlouhými plátky slaniny tak, aby konce visely přes okraj nádoby minimálně 5 cm.
- 6Nádobu naplníme 1/2 masové směsi, na ni rozložíme vrstvu oliv, na to dáme vlašské ořechy, potom narovnáme vrstvu krůtího masa, znovu ořechy a vrstvu oliv. Vše zakryjeme masovou směsí. Uhladíme a povrch zakryjeme přečnívajícími konci slaniny. Navrch položíme bobkové listy, stonek tymiánu, nádobu uzavřeme, vložíme do hlubokého pekáče s vařící vodou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme 1 a 1/2 hodiny při 175 °C. Upečenou terinu necháme vychladnout, a poté ji dáme do chladničky minimálně na 12 hodin odpočinout.
- 7Před podáváním odstraníme bobkové listy s tymiánem, krocaní terinu nakrájíme na plátky a servírujeme s plátky pomeranče.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.