Jemný brokolicový krém
40 min.
Ingredience
- 500gramůBrokolice
- 1litrVývar zeleninový
- 1kusCibule
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1stroužekČesnek
- 2špetkySůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 20gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
345 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
19 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
6 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Omytou brokolici rozebereme na růžičky, košťál nahrubo nakrájíme.
- 2V hrnci na másle zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme hladkou moukou a krátce orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem (nebo vodou), přidáme nakrájený košťál, podle chuti osolíme a vaříme asi 20 minut.
- 3Potom přidáme růžičky brokolice a ještě asi 5 minut povaříme. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, případně ještě přisolíme a nakonec ochutíme rozetřeným česnekem, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Polévku zjemníme smetanou a před podáváním znovu prošleháme, aby byl krém jemný a lehký.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 1. 12. 2016
Jemný brokolicový krém
Polévka byla výborná. Příště zkusím brokolici rychle spařit a následně rychle zchladit v nádobě z ledem. Tím údajně docílím zpomalení typického šedivění zeleniny.