Kachna pečená na jalovci
200 min.
Ingredience
- 1,8kilogramyKachna mražená
- 100gramůCibule
- 180gramůSlanina vepřová
- 5kusůNové koření celé
- 8kusůPepř černý celý
- 3kusyBobkový list
- 0,25lžičkaSůl
- 200mililitrůVíno bílé
- 120mililitrůVoda pitná
- 10gramůJalovec
- Na omáčku
- 20gramůMouka pšeničná hladká
- 600mililitrůVývar drůbeží
- 0,25lžičkaSůl
- Na zelí
- 600gramůKedlubna
- 3lžíceOcet kvasný lihový
- 40gramůCukr krupice
- 120mililitrůVoda pitná
- 25gramůBrambory
- 25gramůHrozinky
- 60gramůSádlo vepřové škvařené
- 0,25lžičkaSůl
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
943 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
95 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
1 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou kachnu omyjeme a osušíme, konce křídel odstraníme a vložíme do pekáče. Jalovec rozmixujeme, cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme na nudličky.
- 2Kachnu vně i uvnitř potřeme solí a jalovcem. Do pekáče vložíme cibuli, slaninu a na křidélka položíme kachnu, aby se nepřipékala. K masu přidáme bobkový list, nové koření, pepř, podlijeme vodou, vínem a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 150°C a pečeme zhruba 90 minut. Během pečení kachnu přeléváme výpekem. Poté odložíme poklici a kachnu pečeme ještě asi půl hodiny.
- 3V mezičase připravíme zelí z kedluben. Očištěné a oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme a smažíme na rozpuštěném sádle. Kedlubny ochutíme cukrem, octem a solí, zalijeme vodou a pod pokličkou na mírném plameni dusíme. Po 10 minutách vmícháme ke kedlubnám syrovou bramboru, kterou jsme oloupali a nastrouhali najemno, a opláchnuté hrozinky. Kedlubnové zelí dusíme ještě zhruba 5 minut. Před podáváním do hotového zelí vmícháme 1/2 lžíce kachního sádla, které se nám vypeklo při pečení kachny.
- 4Upečenou kachnu přeložíme do čistého pekáče a držíme na teple.
- 5Pekáč, ve kterém jsme kachnu pekli, dáme na sporák a zredukujeme výpek a odlijeme zbylé vypečené sádlo tak, aby v pekáči zůstaly jen 2-3 lžíce sádla. Sádlo zaprášíme moukou a smažíme za stálého míchání dozlatova. Osmaženou mouku rozšleháme s vývarem, osolíme, ze stěn a dna pekáče do vývaru seškrábeme napečenou šťávu a vaříme zhruba 15 minut. Uvařenou šťávu přecedíme do rendlíku.
- 6Kachnu naporcujeme a podáváme se zelím a omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.