Kachní citronová polévka
150 min.
Ingredience
- Bujon z kachny [29086]
- 1kusBobkový list
- 1kusCibule
- 1lžíceNové koření celé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 1lžíceŠalvěj čerstvá
- 3kusyRajčata
- 1kilogramKachna mražená
- 200gramůCeler bulvový
- 3lžíceHusí sádlo
- 150gramůJátra kuřecí
- 150gramůKuřecí srdíčka
- 2kusyMrkev kořen
- 0,5lžíceSůl
- 4decilitryVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 150gramůŽaludky drůbeží
- 2kusyCitrony
- 50gramůHrozinky
- 400gramůKachní prsa
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř bílý
- 3lžíceOlej olivový
- 1lžícePetržel kudrnka
- 2špetkyChilli koření mleté
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1576 kcal
Bílkoviny
75 g
Tuky
120 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
9 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Chemicky neošetřené citrony omyjeme, osušíme a nastrouháme 1 lžíci kůry. Pak vymačkáme do sklenice šťávu. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno. Hrozinky omyjeme.
- 2Omytá kachní prsa bez kůže nakrájíme na nudličky, promícháme je se solí, pepřem a chilli. V hrnci rozpálíme olej a maso dozlatova orestujeme, přidáme hrozinky, citronovou kůru, polijeme citronovou šťávou a promícháme. Přilijeme litr kachního bujonu, dochutíme solí a krátce, asi 6 minut pomalu povaříme.
- 3Přimícháme petrželku a podáváme.
- 4Bujon z kachny [29086]:
- 5Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
- 6Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky, přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
- 7Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme, přidáme ji do vody k masu.
- 8Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
- 9Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
- 10Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.