Karotková polévka
215 min.
Ingredience
- 600gramůKuřecí prsa
- 100gramůOlej olivový
- 10gramůSůl
- 800gramůBrambory
- 500kilogramůKarotka
- 2lžícePetržel - nať
- 20mililitrůMléko polotučné
- 50gramůOlej slunečnicový
- 1000gramůVývar zeleninový
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2gramyMuškátový oříšek
- Zeleninový základ Ambiente [47025]
- 300gramůCeler bulvový
- 100gramůCeler řapíkatý
- 200gramůCibule
- 500gramůKarotka
- 10gramůNové koření celé
- 10gramůPepř černý celý
- 200gramůPórek
- 10gramůTymián čerstvý
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
20893 kcal
Bílkoviny
484 g
Tuky
143 g
Sacharidy
4821 g
Vláknina
1406 g
Cukr
2375 g
Postup přípravy
- 1Kuřecí prsa s kůží zakapeme olivovým olejem a zakrytá necháme nejméně 3 hodiny odležet, pak je osolíme a na mírně rozpálené pánvi nebo grilu opečeme z každé strany asi 8 minut tak, aby byla propečená, ale zůstala šťavnatá. Z pečených prsíček nakrájíme vždy 3 filátka.
- 2Kvalitní brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Čerstvou karotku oloupeme, nadrobno pokrájíme a nasekáme čerstvou petrželku. Jednu polovinu mléka ponecháme studenou, druhou ohřejeme na 70 °C.
- 3Ve velkém hrnci na slunečnicovém oleji lehce osmahneme karotku, zalijeme zeleninovým základem (Ambiente zeleninový vývar) a studeným mlékem, přidáme muškátový oříšek a sůl, uvedeme do varu a 10-15 minut povaříme. Ponorným mixerem polévku rozmixujeme, přidáme ohřáté mléko, smetanu, pokrájené brambory a ještě jednou dojemna rozmixujeme. Je-li polévka příliš hustá, naředíme ji teplým mlékem.
- 4Polévku rozdělíme na talíře, do středů položíme kuřecí filátka, posypeme sekanou petrželkou a servírujeme.
- 6Zeleninový základ Ambiente [47025]:
- 7Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
- 8Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu.
- 9Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.