Kaše z cizrny s rajčaty
90 min.
Ingredience
- 250gramůCizrna
- 350gramůRajčata soudková
- 2kusyCitrony
- 2stroužkyČesnek
- 2kusyPórek
- 3lžícePetržel - nať
- 6lžicOlej olivový
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 4litryVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
300 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
10 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
12 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Cizrnu na 12 hodin (nejlépe přes noc) namočíme do studené vody. Než ji začneme vařit, vodu vyijeme, cizrnu dobře propláchneme, necháme okapat a nasypeme do hrnce s čerstvou vodou. V zakrytém hrnci ji přivedeme k varu a povaříme 10 minut, přitom sbíráme vzniklou pěnu. Pak snížíme příkon tepla a stále zakrytou ji vaříme dále asi hodinu, až změkne.
- 2Mezitím spaříme a oloupeme rajčata, odstraníme z nich semena a nahrubo je pokrájíme. Dále vymačkáme šťávu ze dvou citronů, z poloviny jednoho z nich předtím ostrouháme kůru, utřeme dva oloupané stroužky česneku se solí, na jemno posekáme dva pórky a tři lžíce čerstvé petrželky nebo máty.
- 3Uvařenou cizrnu slijeme, přitom stranou odložíme několik kuliček na ozdobení hotového pokrmu. Šest lžic vývaru ponecháme a vlijeme do mixeru. Přidáme vařenou cizrnu, čtyři lžíce olivového oleje, citronovou šťávu a mixujeme do jemna.
- 4Hotovou kaši doplníme rajčaty, pórkem, citronovou kůrou a česnekem, přidáme petrželku nebo mátu, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směs potom dáme vychladit na půl hodiny do chladničky. Servírujeme ozdobené kuličkami cizrny a přelité olivovým olejem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.