Klatovská sváteční polévka s hříbky
50 min.
Ingredience
- 1,5litryHovězí vývar základní
- 300gramůBrambory
- 1lžičkaMajoránka
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaKmín celý
- 2špetkyPepř bílý
- 1lžícePetržel kudrnka
- Cibulová jíška
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- 1kusCibule
- 1kusČesnek
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Dušené hříbky
- 200gramůHříbky čerstvé
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 2špetkyPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
232 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
13 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou cibuli s česnekem drobně nakrájíme. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.
- 2V rendlíku přivedeme k varu 5 dl hovězího vývaru. Vložíme do něj pokrájené brambory, přidáme majoránku, sůl a kmín. Brambory vaříme doměkka 15-20 minut, potom je scedíme.
- 3Mezitím v pánvi rozpustíme máslo, na kterém za častého míchání podusíme hříbky. Ochutíme je solí, drceným kmínem a pepřem. Jakmile se začnou smažit, vyjmeme je. K omastku přidáme lžíci másla, poté cibuli s česnekem a zpěníme ji. Přimícháme lžíci hladké mouky a usmažíme světlou cibulovou jíšku.
- 4V druhém hrnci přivedeme k varu 1 litr hovězího vývaru, vložíme do něj scezené brambory, podušené hříbky, jíšku, polévku povaříme dalších 10 minut. Přidáme sůl a pepř podle chuti.
- 5Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme a před podáváním ji přimícháme do polévky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.