Koláče z Hané
90 min.
Ingredience
- 1špetkaSůl
- 150gramůPovidla švestková
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusMandle
- 180gramůCukr krupice
- 30gramůDroždí
- 170gramůMáslo čerstvé
- 500gramůMouka polohrubá
- 300gramůTvaroh tvrdý
- 0,38litrSmetana 12% (konzumní)
- 0,5kusVanilkový lusk
- 0,5lžičkaCitronová kůra
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
841 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
38 g
Sacharidy
100 g
Vláknina
5 g
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1V míse utřeme cukr s máslem, 2 žloutky, vanilkou, citronovou kůrou a solí. Přidáme vykynutý kvásek (z droždí). Potom přilijeme vlažnou smetanu a přisypeme prosátou mouku. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Rozřežeme ho na kousky, ze kterých uděláme bochníčky. Doprostřed každého dáme trochu tvarohové nádivky a necháme je trochu vykynout na plechu. Vykynuté koláčky trochu roztlačíme jako obyčejné kulaté koláče, okraje potřeme žloutkem a do důlků dáme povidla. Posypeme drobenkou a dáme péct asi na 20 minut při 180 °C. Ještě horké koláčky posypeme vanilkovým cukrem.
- 2Tvarohová nádivka - V míse rozmícháme 50 g másla, 100 g cukru, žloutek a strouhaný tvaroh. Přidáme citronovou kůru a na drobno rozsekanou mandli.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.