Konfitovaný králík s noky
440 min.
Ingredience
- 1kusKrálík
- 50gramůSůl mořská
- 6kusůTymián čerstvý
- 1kusCitrony
- 1kusČesnek
- 10kusůNové koření celé
- 10kusůPepř černý celý
- 3kusyBobkový list
- 500mililitrůOlej olivový
- 500mililitrůOlej rostlinný
- Na přílohu
- 2lžičkySůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1kusCibule
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 3lžícePetržel nať sušená
- 1litrVoda pitná
- 1kusVejce slepičí
- 300gramůBrambory
- 100gramůMouka pšeničná hrubá
- Na špenát
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3391 kcal
Bílkoviny
135 g
Tuky
297 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
16 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Králíka omyjeme a rozdělíme na čtvrtky. Vložíme do mísy a zasypeme solí. Přidáme rozmarýn, kůru z jednoho citronu, rozmačkané stroužky z jedné palice česneku, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře. Mísu přikryjeme fólií a vložíme na 4 hodiny do lednice marinovat.
- 2Marinované porce králíka opláchneme a vložíme do pekáče. K masu přidáme zbylý tymián, zbylé nové koření, pepř, bobkové listy, celé stroužky z druhé palice česneku, zalijeme rostlinným i olivovým olejem, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 130 °C. Necháme konfitovat zhruba 3 hodiny.
- 3Jako přílohu připravíme bramborové noky. Brambory oloupeme, omyjeme a ve slané vodě uvaříme do měkka. Poté scedíme, propasírujeme do mísy a osolíme. Přidáme rozšlehaná vejce se žloutkem, přimícháme tolik mouku, aby vzniklo tuhé těsto, které vypracujeme na vále. Vytvoříme podlouhlý váleček, z kterého krájíme menší kousky, vyválíme na tenčí válečky a šikmo krájíme nočky. Takto připravené nočky vhazujeme do vroucí vody a vaříme zhruba 4 minuty.
- 4Cibuli nakrájíme nadrobno a na kousku másla zpěníme, přidáme okapané uvařené noky, zlehka orestujeme a zasypeme drobně posekanou petrželovou natí.
- 5Listový špenát opláchneme a necháme okapat. V kastrolu na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, přidáme listy špenátu, osolíme, opepříme a zlehka orestujeme. Takto připravený špenát necháme na ubrousku okapat od přebytečného tuku.
- 6Noky i špenát držíme před závěrem konfitování králíka až do podávání na teple.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.