Krakonošova cibulačka
40 min.
Ingredience
- 250gramůŠalotka
- 100gramůAnglická slanina
- 80gramůChléb konzumní
- 1lžícePetržel - nať
- 2kusyVejce slepičí
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl mořská
- Hovězí světlý vývar [27325]
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 1kusČesnek
- 1,5litryVoda pitná
- 800gramůHovězí maso přední
- 1kusChilli paprička
- 1kusMrkev kořen
- 200gramůPetržel kořen
- 1kusPórek
- 1lžičkaSůl
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
671 kcal
Bílkoviny
55 g
Tuky
30 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
6 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Oloupanou šalotku pokrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu pokrájíme na proužky. Tvrdší chléb nakrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme nadrobno.
- 2V hrnci rozpustíme máslo a šalotku zpěníme. Přilijeme čistý hovězí vývar (1 litr), přivedeme k varu a pomalu cibuli vaříme (15-20 minut). Vejce rozšleháme a vlijeme do vařící polévky. Ochutíme pepřem, solí, přimícháme petrželku.
- 3Na talíře rozdělíme osmažený chléb, slaninu a každou porci zalijeme cibulačkou.¨
- 4Hovězí světlý vývar [27325]:
- 5Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 6Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litrem studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 7Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 8Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 9Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 10Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.