Křehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémem
65 min.
Ingredience
- Křehké těsto
- 30gramůMandle
- 1špetkaSůl
- 100gramůCukr krupice
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 30mililitrůMléko polotučné
- 180gramůMáslo čerstvé
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Krém
- 2kusyVejce slepičí
- 60gramůCukr moučkový
- 1kusVanilkový lusk
- 1lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Na podsypání těsta
- 300lžicMouka pšeničná hladká T 650
- Vařená rebarbora
- 200gramůReveň (Rebarbora)
- 100gramůCukr krupice
- 200mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
876 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
36 g
Sacharidy
120 g
Vláknina
4 g
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme křehké těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku, kterou promícháme se špetkou soli, cukrem a mletými loupanými mandlemi. Pak přidáme pokrájené změklé máslo, rozšlehané žloutky s mlékem, vše promícháme a rukama těsto důkladně zpracujeme. Z těsta si vytvoříme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme těsto na 30 minut do chladničky.
- 2Troubu si předehřejeme na 190°C. Koláčovou formu vytřeme máslem. Mezitím si připravíme krém a rebarboru. Rebarboru oloupeme, omyjeme, nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 2cm a vložíme je do kastrólku. Přisypeme cukr, přilijeme vodu tak, aby rebarbora byla pod hladinou. Při mírné teplotě ji povaříme 4-5 minut. Rebarboru necháme vychladnout, pak ji scedíme.
- 3Připravíme krém: v míse vyšleháme ručním elektrickým šlehačem čerstvá vejce s cukrem a semínky z vanilkového lusku. Během šlehání přisypeme Maizenu a postupně přidáváme smetanu. Vyšleháme poměrně hustý krém.
- 4Odpočinuté těsto na pomoučeném válu rozválíme na placku o 1-2cm větší jako je koláčová forma. Těstem vyložíme formu, pak těsto propícháme vidličkou. Na těsto poklademe scezenou rebarboru, vše pokryjeme krémem a koláč vložíme do středu trouby.
- 5Koláč pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, až pak ho nakrájíme na porce a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.