Krémová česneková polévka se smaženým celerem ochucená rozmarýnovým olejem
120 min.
Ingredience
- 20mililitrůOlej rozmarýnový
- 150gramůMrkev kořen
- 150gramůPetržel kořen
- 500mililitrůVoda pitná
- 1lžičkaPepř černý celý
- 4kusyČesnek
- 750mililitrůMléko plnotučné
- 1špetkaPepř černý mletý
- 200gramůCeler - nať
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceSolamyl - bramborový škrob
- 100mililitrůOlej rostlinný
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
448 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
34 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
3 g
Cukr
586 mg
Postup přípravy
- 1Všechnu zeleninu na vývar očistíme, pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme celý pepř a zalijeme vodou. Osolíme, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 60 minut. Poté scedíme přes jemný cedník, zeleninu odložíme a vývar necháme ještě zredukovat přibližně na polovinu množství.
- 2Česnek oloupeme, rozebereme na stroužky, tři si odložíme na pozdější použití a zbytek povaříme cca 10 minut v 500 ml mléka. Scedíme a mléko uchováme. Česnek dáme do kastrůlku, přilijeme polovinu oleje, zakryjeme alobalem a v troubě předehřáté na 180 °C dusíme cca 30 minut. Poté vyjmeme z oleje a přemístíme do mixéru. Přilijeme zbytek mléka a vývar a rozmixujeme do krémové konzistence. Přelijeme do hrnce a opepříme.
- 3Očištěnou celerovou nať pokrájíme na tenké nudličky, odložené stroužky česneku nakrájíme na velmi tenké plátky, smícháme s celerovou slámou, škrobovou moučkou a vaječným bílkem. Ze směsi vytvoříme malé svazečky a osmažíme je cca 15-20 sekund v rozpáleném zbytku oleje dozlatova. Po vyjmutí necháme okapat na papírové utěrce.
- 4Polévku rozdělíme do misek, dozdobíme svazečky celerové slámy, kolem pokapeme rozmarýnovým olejem a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.