Krémová kopřivačka
50 min.
Ingredience
- 50gramůMáslo čerstvé
- 250gramůChléb konzumní
- 3hrstiKopřiva
- 1litrVoda pitná
- 1kusCibule
- 2kusyVejce slepičí
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 20gramůMasox
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaSůl
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
439 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
27 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1V pánvi na másle (30 g) osmažíme dozlatova tvrdší chléb, který jsme si před tím nakrájeli na kostičky.
- 2Omyté kopřivové mladé listy (na jaře) omyjeme, vložíme do hrnce s litrem vody a povaříme je asi 4-5 minut. Pak je scedíme, ale vývar zachytíme.
- 3Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Do smetany rozšleháme vajíčka.
- 4V druhém hrnci na 20 g másla zpěníme cibuli s česnekem, přimícháme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, ke které postupně přiléváme vývar z kopřiv a přivedeme k varu. Když se polévka začne vařit, přidáme masox. Po 5 minutách přimícháme smetanu s vejci a pomalu za stálého míchání polévku vaříme dalších 5-7 minut.
- 5Pak do ní vložíme uvařené kopřivy, krátce povaříme 1-2 minuty. Hrnec s polévkou odstavíme z plotny a vše rozmixujeme.
- 6Polévku případně dochutíme pepřem a solí. Podáváme ji s osmaženými kostičkami chleba.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.