Krémová polévka s platýzem
80 min.
Ingredience
- Bujon z mušlí a ryb [30049]
- 2špetkyChilli koření mleté
- 1kusChilli paprička
- 4lžíceMáslo bylinkové
- 8kusůMušle svatojakubské
- 2špetkyNové koření mleté
- 1lžičkaPepř černý celý
- 300gramůRajčata
- 250gramůRybí hlavy
- 250gramůRybí odřezky
- 1,5lžičkySůl
- 3kusyŠalotka
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 2špetkyZázvor mletý
- 500gramůMušle Venušiny
- 3stroužkyČesnek
- 600gramůPlatýz - filety
- 1kusCitrony
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaPepř bílý
- 0,5litrVíno bílé
- 1,5lžičkySůl
- 2špetkyNové koření mleté
- 2lžíceKapary
- 3lžíceSmetana jihočeská zakysaná15%
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžícePažitka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
957 kcal
Bílkoviny
73 g
Tuky
33 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme a osušíme 600 g filetů z platýze, pokrájíme na menší kousky a pokapeme citronovou šťávou.
- 2V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme mletý bílý pepř a vložíme na něj kousky platýze, které krátce podusíme, pak přilijeme 0.5 litru bujonu z mušlí a 0.5 litru bílého vína. Dochutíme solí, mletým novým kořením a vaříme 5-6 minut.
- 3Do misky dáme 2 lžíce kaparů, 3 lžíce zakysané smetany a 1 žloutek. Směs vymícháme a pomalu ji po částech přidáváme do polévky.
- 4Necháme přejít varem, přidáme omytou drobně pokrájenou pažitku a podáváme.
- 5Bujon z mušlí a ryb [30049]:
- 6Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
- 7Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
- 8Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
- 9Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
- 10Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.