Krémový bujon s paprikou a hráškovými lusky
100 min.
Ingredience
- 200gramůPaprika červená
- 200gramůHrachové lusky
- 2lžíceMáslo pepřové
- 2lžíceChilli omáčka
- 3lžíceJogurt bílý
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaCukr krupice
- 1lžíceProtlak rajčatový
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
- 3lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
273 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
8 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
9 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Červené papriky omyjeme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky.
- 2Mladé hráškové lusky očistíme a omyjeme.
- 3V hrnci na rozpuštěném pepřovém másle lusky s paprikou podusíme, přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přimícháme 2 lžíce chilli omáčky, 3 lžíce bílého smetanové jogurtu a 1 lžíci rajského protlaku a při mírné teplotě vaříme 7-9 minut (podle návodu).
- 4Krémový bujon dochutíme solí, cukrem a podáváme.
- 5Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 6Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 7Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 8V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 9Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 10Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.