Křenová krémová polévka s masem
160 min.
Ingredience
- Bujon z kachny [29086]
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 3lžíceHusí sádlo
- 150gramůJátra kuřecí
- 150gramůKuřecí srdíčka
- 1kilogramKachna mražená
- 1lžíceNové koření celé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 3kusyRajčata
- 0,5lžíceSůl
- 1lžíceŠalvěj čerstvá
- 2kusyMrkev kořen
- 4decilitryVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 150gramůŽaludky drůbeží
- 400gramůKachní prsa
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaŠalvěj čerstvá
- 70gramůKřen
- 4lžíceVíno červené
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaCukr krupice
- 1,5lžičkyPepř bílý
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1740 kcal
Bílkoviny
76 g
Tuky
140 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
8 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1V hrnci si přivedeme k varu 1 litr kachního bujonu. Omyjeme a očistíme křen, jemně ho nastrouháme a přidáme ho do vroucího bujonu. Zmírníme teplotu a vaříme pomalu 10 minut.
- 2Sladkou smetanu smícháme s 2 lžícemi červeného vína a vmícháme ji opatrně do polévky. Dochutíme solí, cukrem, bílým pepřem a za stálého míchání krátce povaříme.
- 3Omytou čerstvou šalvěj pokrájíme na nudličky. Omytá kachní stehna zbavíme kůže, vykostíme a pokrájíme na tenké nudličky.
- 4V pánvi na rozpuštěném másle maso se šalvějí pod pokličkou podusíme doměkka, pak ho osolíme, opepříme a vložíme do křenové polévky, necháme přejít varem a podáváme.
- 5Bujon z kachny [29086]:
- 6Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
- 7Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
- 8Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
- 9Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
- 10Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
- 11Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.