Křenová rybí polévka s lipanem
90 min.
Ingredience
- Rybí vývar s fenyklem [29924]
- 0,5lžíceBazalka
- 1kusBobkový list
- 150gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 200gramůFenykl sladký - hlíza
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžíceOregano čerstvé
- 0,5lžičkaPaprika mletá pálivá
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 0,5lžíceSůl
- 0,5decilitrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 1lžícePetržel kudrnka
- 500gramůRybí hlavy
- 1kusJalovec
- 4lžíceKřen
- 4lžíceSmetana zakysaná 14%
- 1lžíceHořčice
- 300gramůFilety lipan
- 80gramůRačí pasta
- 0,5lžíceVíno bílé
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžícePetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
546 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
31 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Očištěný a omytý křen nastrouháme, dáme do misky a smícháme ho se 4 lžícemi zakysané smetany a 1 lžicí kremžské hořčice.
- 2Omyté filety z lipana nakrájíme na tenké pásky a odložíme do druhé misky.
- 3Do 1 litru horkého rybího vývaru přimícháme 80 g račí polévkové pasty, povaříme 10 minut, přimícháme 3 lžíce bílého vína, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti, přimícháme křenovou šlehačku, přidáme pokrájeného lipana a vaříme 2 minuty. Dochutíme solí.
- 4Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou a podáváme.
- 5Rybí vývar s fenyklem [29924]:
- 6Kořenovou zeleninu: Mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
- 7Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
- 8V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
- 9Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.