Křešický bramborový dort
60 min.
Ingredience
- 300gramůBrambory
- 1,1litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 4kusyVejce slepičí
- 4kusyŠalotka
- 80gramůSlanina vepřová
- 120gramůHrášek mražený
- 2lžíceSádlo škvařené
- smetanová zálivka
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžíceHořčice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
586 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
38 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
2 g
Cukr
447 mg
Postup přípravy
- 1Omyjeme brambory, dáme je do menšího hrnce s asi 4 dl vody a uvaříme doměkka. Vaříme 20-25 minut, mírně vychladlé oloupeme a rozkucháme s 0.5 lžičky soli. Vajíčka dáme do hrnce s 3 dl vody a uvaříme je natvrdo. Vaříme 10 minut, pak je zchladíme pod tekoucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- 2Šalotku a česnek oloupeme a drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. V rendlíku přivedeme k varu 4 dl vody, dáme do něj mražený hrášek a vaříme jednu minutu. Pak ho scedíme a odložíme do misky.
- 3V zapékací míse na rozpáleném sádle vysmažíme slaninu, škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky. Na omastek přidáme šalotku s česnekem a osmažíme dorůžova. Na ni položíme rozkuchané brambory, posypeme je škvarky ze slaniny, pak hráškem a na celou plochu poklademe plátky vajíček.
- 4V misce vyšleháme smetanu s vejci, solí, pepřem a hořčicí. Směsí přelijeme brambory s hráškem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.
- 5Bramborový dort nakrájíme na porce a podáváme ho teplý i studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.