Křešický bramborový dort

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
586 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
38 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
2 g
Cukr
447 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omyjeme brambory, dáme je do menšího hrnce s asi 4 dl vody a uvaříme doměkka. Vaříme 20-25 minut, mírně vychladlé oloupeme a rozkucháme s 0.5 lžičky soli. Vajíčka dáme do hrnce s 3 dl vody a uvaříme je natvrdo. Vaříme 10 minut, pak je zchladíme pod tekoucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  • 2
    Šalotku a česnek oloupeme a drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. V rendlíku přivedeme k varu 4 dl vody, dáme do něj mražený hrášek a vaříme jednu minutu. Pak ho scedíme a odložíme do misky.
  • 3
    V zapékací míse na rozpáleném sádle vysmažíme slaninu, škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky. Na omastek přidáme šalotku s česnekem a osmažíme dorůžova. Na ni položíme rozkuchané brambory, posypeme je škvarky ze slaniny, pak hráškem a na celou plochu poklademe plátky vajíček.
  • 4
    V misce vyšleháme smetanu s vejci, solí, pepřem a hořčicí. Směsí přelijeme brambory s hráškem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.
  • 5
    Bramborový dort nakrájíme na porce a podáváme ho teplý i studený.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.