Krkonošské bramborové knedle s uzeným a houbami
60 min.
Ingredience
- 7,3decilitrůVoda pitná
- 150gramůHouby sušené
- 1,25kilogramyBrambory
- 5lžičekSůl
- 3kusyCibule
- 200gramůVepřový bok uzený
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžícePetržel - nať
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 350gramůMouka pšeničná hrubá
- 25gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 75gramůKrupice dětská
- 2lžíceSádlo škvařené
- 400gramůZelí bílé kysané
- 2kusyVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
999 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
28 g
Sacharidy
144 g
Vláknina
14 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Do vody (3 dl) namočíme sušené houby asi na 20 minut.
- 2Omyjeme brambory, dáme je do vody se solí vařit doměkka (3 litry voda + 1 lžička sůl).
- 3Mezitím připravíme do knedlíků náplň:
- 4oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Vařený uzený libový bůček nakrájíme na nudličky. V pánvi na másle (2 lžíce) zpěníme cibuli dorůžova. Namočené houby scedíme, drobně pokrájíme, přidáme k cibuli. Dusíme asi 10 minut. Pak k houbám přimícháme rozkvedlaná vejce, omytou, drobně pokrájenou petrželku, pokrájené uzené maso, sůl (asi 1 lžičku) a pepř podle chuti, vše promícháme a usmažíme do ztuhnutí vajíček. Směs necháme vychladnout.
- 5Uvařené brambory scedíme, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme do mísy. Přidáme k nim hrubou a hladkou mouku, krupici, sůl (1 lžičku). Směs vymícháme, dáme na pomoučený vál a rukama těsto dobře zpracujeme. Těsto pak vyválíme na placku o síle 1-1.5 cm, nakrájíme rádýlkem čtverce a na každý čtverec dáme asi půl lžíce náplně. Okraje těsta dobře spojíme a vytvoříme si knedlíky. Aby se nám těsto nelepilo na vál, stále si ho podsypáváme hrubou moukou (počítáme asi 50 g navíc).
- 6Do většího hrnce dáme vařit asi 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli.
- 7Než se nám uvaří voda, oloupeme další 2 cibule, drobně je pokrájíme a na sádle usmažíme dozlatova.
- 8Když voda přijde k varu, opatrně do ni knedlíky naházíme, promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu, a pomalu je vaříme asi 12 minut.
- 9Děrovanou naběračkou je vybereme, dáme na talíře, ozdobíme usmaženou cibulkou a podáváme. Jako přílohu přidáme ke každé porci kopeček kysaného zelí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.