Krůta po albánsku s rýžovou nádivkou
205 min.
Ingredience
- 500gramůRýže loupaná
- 2lžíceSůl
- 80gramůMáslo čerstvé
- 3kusyCibule
- 3lžícePetržel - nať
- 300gramůUzené maso vařené
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 7lžičekSolamyl
- 3kusyVejce slepičí
- 3500gramůKrůta
- 200gramůSádlo škvařené
- 2,2litryVoda pitná
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
865 kcal
Bílkoviny
75 g
Tuky
43 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
2 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Přebranou rýži vypereme ve vlažné vodě. V hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody, přidáme rýži, vaříme 15 minut, scedíme a propláchneme studenou vodou.
- 2V kastrolku na másle osmahneme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme rýži, sekanou petrželku a nakrájené uzené maso, osolíme, opepříme, nakonec mimo plotnu vmícháme vejce a 6 lžiček Solamylu.
- 3Krůtu (přibližně 3,5 kg) zbavíme křídel, vytáhneme kostice ze stehen, očistíme a naplníme rýžovou nádivkou. Krůtu zašijeme bílou režnou nití, poté převážeme a stáhneme, aby se okraje nevysušily. Osolíme, přelijeme rozpuštěným sádlem a pečeme bez podlévání vodou ve středně rozehřáté troubě cca 2,5 hodiny.
- 4Upečenou krůtu přendáme do jiné nádoby, šťávu v pekáči vysmahneme na tuk, zalijeme 200 ml vody, přivedeme do mírného varua a nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče. Přidáme ve lžíci vody rozmíchanou lžičku Solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme.
- 5Z krůty odstraníme nitě, nasekáme ji na porce, rozložíme na talíř, podlijeme šťávou a obložíme nakrájenou rýžovou nádivkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.