Krůtí paprikášová polévka
155 min.
Ingredience
- Slepičí bujon
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
- 200gramůMrkev kořen
- 1,5lžíceSůl
- 0,5lžíceTymián čerstvý
- 500gramůKrůtí prsa
- 2kusyCibule
- 2lžíceOlej olivový
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaPaprika mletá pálivá
- 1lžičkaMajoránka čerstvá
- 3lžíceSmetana 12% (konzumní)
- 2kusyČesnek
- 3lžíceProtlak rajčatový
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžíceTymián čerstvý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
885 kcal
Bílkoviny
91 g
Tuky
38 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
7 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Omyté krůtí maso, nejlépe prsa, pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a odložíme do misky.
- 2V hrnci na rozpáleném oleji s máslem, maso dozlatova orestujeme, ochutíme solí, pepřem, mletou sladkou a pálivou paprikou. Promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujónu a pomalu vaříme 20 minut. Čerstvý estragon s majoránkou promyjeme pod tekoucí vodou, necháme odkapat a pokrájíme nadrobno. Bylinky smícháme se 3 lžícemi rajského protlaku a 3 lžícemi smetany.
- 3Bylinkovou směs přimícháme k masu, dochutíme solí, česnekem, krátce povaříme a podáváme.
- 4Slepičí bujon [28675]:
- 5Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- 6Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 7Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 8Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme.
- 9Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.