Kukuřičné noky s hlívou ústřičnou a bylinkami
45 min.
Ingredience
- 750gramůHlíva ústřičná
- 1lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceŠalvěj čerstvá
- 0,5lžíceTymián čerstvý
- 0,5lžíceMajoránka
- 1kusCibule
- 3stroužkyČesnek
- 1,1litryVoda pitná
- 2lžičkySůl
- 300gramůKukuřičná krupice T 600
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 50gramůSýr Niva (Rokfór)
- 50gramůSýr Čedar
- 2lžíceCréme fraiche
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 2lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
572 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
19 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
4 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a tvrdou spodní část odřízneme. Houby pokrájíme na plátky. Omyjeme a drobně pokrájíme lístky čerstvých bylinek: petrželovou nať, šalvěj, tymián a majoránku. Očistíme cibuli s česnekem, který prolisujeme, cibuli pokrájíme nadrobno. Oba druhy sýra nastrouháme, dáme do mísy a promícháme.
- 2V hrnci přivedeme k varu 1.1 dl vody, 1 lžíci másla, zmírníme teplotu, přidáme sůl a pomalu přisypáváme kukuřičnou krupici. Za občasného míchání ji pomalu vaříme, necháme jen probublávat přibližně 20 minut. Když kukuřice zhoustne na hustou kaši, odstavíme ji z plotny.
- 3Mezitím v pánvi rozpálíme olej s máslem. Zpěníme cibuli s česnekem, přidáme hlívu, všechny bylinky kromě petrželky a za stálého míchání pomalu smažíme dozlatova (10-13 minut). Ochutíme solí (0.5-1 lžička), bílým pepřem, přimícháme petrželku, 2 lžíce Crème fraîche a odstavíme z plotny.
- 4Dvěma polévkovými lžícemi, které vždy namočíme do poháru s vodou (2 dl), vykrajujeme z horké kukuřičné kaše noky a dáme je do mísy se sýrem a v sýru je obalíme.
- 5Na talíře nabereme usmaženou hlívu ústřičnou s bylinkami, přidáme k ní kukuřičné noky a podáváme.
- 6Domácí krémová smetana - Crème fraîche [37800]:
- 7Den předem vyšleháme 2.5 dl zakysané smetany se 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát.
- 8Druhý den takto připravenou krémovou smetanu použijeme podle potřeby k ochucení pokrmů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.