Kulebjaka, ruský piroh z lístkového kynutého těsta
80 min.
Ingredience
- 600gramůMouka polohrubá
- 200gramůMáslo čerstvé
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 250mililitrůMléko polotučné
- 2lžičkySůl
- 25gramůDroždí
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 300gramůUzené maso vařené
- 2lžíceStrouhanka
- 2kusyVejce slepičí
- 1lžícePažitka
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 300gramůZelí kysané
- 1lžíceCukr krupice
- 1lžičkaKmín celý
- 2kusyCibule
- 150gramůSádlo škvařené
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1252 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
90 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
5 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Jde o piroh ve tvaru obdélníku o velikosti pečícího plechu, kde je náplň ve dvou vrstvách oddělených plátkem těsta.
- 2Nejprve připravíme těsto z polohrubé mouky, rozpuštěného másla, žloutků, vlažného mléka, 0,5 lžičky soli a droždí. Těsto důkladně zpracujeme a přikryté dáme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého vyválíme tenkou obdélníkovou placku o velikosti pečícího plechu, okraje potřeme bílkem a zbytek placek potřeme rozpuštěným sádlem.
- 3V době kynutí těsta připravíme nádivky.
- 4Umeleme vařené uzené koleno a smícháme ho s trochou strouhanky, nastrouhanými natvrdo vařenými vejci a nadrobno nasekanou pažitkou. Směs přisolíme, opepříme a dobře promícháme.
- 5Druhou náplň připravíme z kysaného zelí, ze kterého slijeme lák, překrájíme a v míse osolíme, přisladíme, přidáme kmín a smícháme s cibulkou dozlatova osmaženou na 100 g sádla.
- 6Na pečící plech se zvýšenými okraji položíme pečící papír, na něj na sebe dvě placky, na které rovnoměrně rozetřeme masovou nádivku. Na ni položíme další placku, potom navršíme zelnou náplň, uhladíme ji a vše přikryjeme zbylými plackami. Okraje placek k sobě dobře stiskneme a zahneme nahoru. Vršek několikrát propícháme vidličkou a pekáč vložíme do rozehřáté trouby. Piroh pečeme při střední teplotě asi 45 minut.
- 7Hotový piroh za tepla nakrájíme a podáváme k hovězímu nebo drůbežímu bujónu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.