Květák pečený vcelku s lískovými oříšky

105 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
241 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
22 g
Sacharidy
10 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Z citronu nastrouháme kůru a vymačkámě šťávu.
  • 2
    Lískové oříšky budeme potřebovat celé a oloupané (pokud jste koupili oříšky i se slupkou krátce je nasucho opražte na pánvi, přesypte na čistou utěrku a v utěrce je krátce promněte – slupka by se měla oloupat).
  • 3
    Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • 4
    Česnek oloupeme a spolu s paprikou a tymiánem ho rozetřeme v hmoždíři. Vzniknout by měla jakási pasta. Přidáme půl lžičky olivového oleje, trochu soli a pepře.
  • 5
    Seřízněme stopku květáku tak, aby stál na plechu. Potřeme ho česnekovou pastou a umístíme do zapékací misky. Potřeme ho ještě sherry a šťávou z citronu. Přiklopíme (například alobalem) a pečeme 50 minut. Poté odklopíme, potřeme zbylým olejem a pečeme ještě 40 minut.
  • 6
    Mezitím opražíme oloupané lískové ořechy. Poté, co trochu zchládnou je nakrájíme na velké kusy – na čtvrtiny nebo poloviny.
  • 7
    Nyní si připravíme omáčku. Máslo rozpustíme v hrnci, poté přidáme vinný ocet a odstavíme. Přidáme nasekanou petrželku a lískové ořechy spolu s citronovou kůrou.
  • 8
    Květák rozkrájíme na porce a podáváme s omáčkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.