Květák pečený vcelku s lískovými oříšky
105 min.
Ingredience
- 4stroužkyČesnek
- 2lžíceTymián čerstvý
- 2lžíceKreolis Extra panenský olivový olej s bylinkami a kořením
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1kusCitrony
- 1kusKvěták
- 4lžíceSherry brandy
- 4lžíceLískové oříšky v mléčné čokoládě
- 10,5lžicMáslo čerstvé
- 2lžíceOcet vinný
- 2lžícePetržel - nať
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
241 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
22 g
Sacharidy
10 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Z citronu nastrouháme kůru a vymačkámě šťávu.
- 2Lískové oříšky budeme potřebovat celé a oloupané (pokud jste koupili oříšky i se slupkou krátce je nasucho opražte na pánvi, přesypte na čistou utěrku a v utěrce je krátce promněte – slupka by se měla oloupat).
- 3Troubu předehřejeme na 180 °C.
- 4Česnek oloupeme a spolu s paprikou a tymiánem ho rozetřeme v hmoždíři. Vzniknout by měla jakási pasta. Přidáme půl lžičky olivového oleje, trochu soli a pepře.
- 5Seřízněme stopku květáku tak, aby stál na plechu. Potřeme ho česnekovou pastou a umístíme do zapékací misky. Potřeme ho ještě sherry a šťávou z citronu. Přiklopíme (například alobalem) a pečeme 50 minut. Poté odklopíme, potřeme zbylým olejem a pečeme ještě 40 minut.
- 6Mezitím opražíme oloupané lískové ořechy. Poté, co trochu zchládnou je nakrájíme na velké kusy – na čtvrtiny nebo poloviny.
- 7Nyní si připravíme omáčku. Máslo rozpustíme v hrnci, poté přidáme vinný ocet a odstavíme. Přidáme nasekanou petrželku a lískové ořechy spolu s citronovou kůrou.
- 8Květák rozkrájíme na porce a podáváme s omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.