Květáková polévka s mandlemi
40 min.
Ingredience
- 300gramůKvěták
- 1kusCibule
- 6decilitrůVíno bílé
- 3lžíceOvesné vločky
- 6decilitrůVývar zeleninový
- 100gramůSmetana
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2špetkyChilli koření mleté
- 2mililitryCitrónová šťáva
- 200gramůMandle
- 30gramůPetržel - nať
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaVegeta
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
733 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
50 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
10 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Důkladně očištěný a pod studenou tekoucí vodou propláchnutý květák rozebereme na jednotlivé růžičky. V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme květákové růžičky, za častého míchání dusíme 15 minut. Následně zalijeme vínem, dobře promícháme a vsypeme vločky. Vlijeme vývar, přivedeme k varu, povaříme ještě 15 minut a vše ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu.
- 2Do hmoty vlijeme smetanu, ochutíme solí, pepřem, Vegetou, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem. Podle chuti pžidáme chilli koření a nakonec citrónovou šťávu. Polévku za občasného míchání přivedeme k varu a stáhneme ze sporáku.
- 3Necháme pod poklici 10 minut odpočinout. V pánvičce opražíme oloupané mandle, udržujeme teplé, ale ne horké. Hotovou polévku servírujeme v hlubokých talířích. Každou porci před servírováním posypeme praženými mandlemi a drobně posekanou petrželovou natí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.