Květákový salát s vlašskými ořechy
40 min.
Ingredience
- 1špetkaTymián sušený
- 1kusCibule
- 80mililitrůCitronová šťáva
- 2decilitryVíno bílé
- 1gramKoriandr čerstvý
- 1kusBobkový list
- 50gramůOřechy vlašské
- 40mililitrůOcet kvasný lihový
- 80mililitrůVývar zeleninový
- 0,5lžičkaCukr krupice
- 8gramůSůl
- 3gramyPepř černý mletý
- 160mililitrůOlej olivový
- 1litrVoda pitná
- 800gramůKvěták
- 2gramyNakládaný zelený pepř
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
376 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
33 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Červenou cibuli nakrájíme na kolečka a zalijeme polovinou citronové šťávy, přikryjeme a necháme odležet. Mezitím dobře opereme a očistíme květák, rozebereme ho na růžičky a vhodíme do vroucí vody s bobkovým listem. Vaříme asi 10 minut tak, aby úplně nezměkl. Po vyjmutí necháme okapat, ale vývar ponecháme.
- 2Zbylou citronovou šťávu a víno necháme přejít varem v litru vody, přidáme 5g soli, koriandr, česnek, tymián a zelený pepř a vše povaříme ještě 5 minut a zcedíme.
- 3Mezitím připravíme dresink: smícháme ocet a šťávu, kterou pustila cibule, 4 polévkové lžíce vývaru z květáku, cukr, pepř, sůl a nakonec po troškách olej. Metlou šleháme, dokud se vše nepropojí. V hlubší míse promícháme okapaný květák s cibulí, zalijeme vývarem z koření a nakonec přelijeme dresinkem. Na závěr posypeme nasekanými ořechy. Můžeme podávat vlažný nebo studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.