Lahodný bujon se smrži a jazykem
95 min.
Ingredience
- 150gramůHovězí jazyk
- 150gramůSmrže nakládané
- 2lžíceMáslo jihočeské
- 2kusyCibulka jarní
- 1,5lžičkySůl mořská
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaPepř bílý
- Bujon z hub [30579]
- 2kusyČesnek
- 150gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 150gramůHouby sušené
- 3kusyJalovec
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 200kusůMrkev kořen
- 2lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžičkySůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3681 kcal
Bílkoviny
101 g
Tuky
45 g
Sacharidy
589 g
Vláknina
235 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Uvařený jazyk pokrájíme na plátky, které osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem.
- 2V pánvi na rozpáleném másle jazyk osmažíme z každé strany dozlatova.
- 3Nakládané smrže scedíme, necháme odkapat, pak je nakrájíme na proužky. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka.
- 4V hrnci na rozpuštěném másle cibuli zpěníme, přidáme smrže a dusíme asi 3 minuty. Přilijeme 1 litr houbového bujonu, dochutíme solí, pepřem, přidáme osmažené plátky jazyka, promícháme a podáváme.
- 5Bujon z hub [30579]:
- 6Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 7Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 8Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 9Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 10Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 11Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.