Lanýžový salát s hřebenatkami
100 min.
Ingredience
- 5gramůPepř černý mletý
- 150gramůRukola
- 1kusLanýž
- 1decilitrVíno šumivé (sekt)
- 60gramůPetržel - nať
- 50gramůKerblík
- 5gramůHořčice plnotučná
- 45mililitrůOcet vinný
- 60mililitrůOlej olivový
- 5gramůSůl
- 16kusůHřebenatka
- 100gramůSalát hlávkový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
357 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
17 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Čepelí nože otevřeme hřebenatky, vyřízneme z nich bílou i červenou část, omyjeme, jemně osušíme a bílé části překrojíme na poloviny. Očistíme salát a rukolu, vyhodíme povadlé a poškozené listy, ostatní několikrát propláchneme ve studené vodě, scedíme a natrháme na kousky. Omyjeme petrželku a kerblík a nasekáme najemno.
- 2Vytřeme olivovým olejem nepřilnavou pánev, dáme do ní připravené hřebenatky, osolíme, opepříme, přilijeme šumivé víno a vše 2-3 minuty povaříme. Hřebenatky vyjmeme, do pánve nalijeme ocet a společně se šťávou z hřebenatek ho povaříme, aby se polovina tekutiny vypařila. Stáhneme pánev ze sporáku a necháme tekutinu vychladnout.
- 3Mezitím omyjeme pod tekoucí vodou lanýže, osušíme je a pokrájíme na tenké plátky. Do mísy nalijeme zbývající ocet, promícháme se špetkou soli a špetkou pepře, přimícháme hořčici, tekutinu z pánve i zbývající olej a vše vyšleháme do hladké zálivky. Přidáme nasekanou petrželku a kerblík.
- 4Polovinou zálivky přelijeme salátové listy v servírovací míse, navrch dáme hřebenatky a plátky lanýže. Přelijeme zbývající zálivkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.