Lasagne s houbami a cuketou
155 min.
Ingredience
- 15gramůHouby sušené
- 175mililitrůVoda pitná
- 90mililitrůOlej olivový
- 115gramůMáslo čerstvé
- 450gramůCuketa
- 2kusyCibule
- 450gramůHouby čerstvé
- 3lžičkyMajoránka čerstvá
- 7plátkůTěstoviny Lasagne
- 50gramůSýr Parmezán
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 40gramůMouka pšeničná hladká
- 900mililitrůMléko plnotučné
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1kusMrkev kořen
- 1kusCeler řapíkatý
- 1lžičkaBazalka
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 1lžičkaOregano čerstvé
- 800gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 1lžíceRajčatová pasta
- 1lžičkaCukr krupice
- 90mililitrůVíno červené
- 3stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
824 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
59 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
9 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Sušené houby vložíme do misky, zalijeme teplou vodou a necháme 20 minut máčet. Poté houby vložíme do síta položeného přes misku, rukama z nich vymačkáme všechnu tekutinu. Houby nakrájíme na drobné kousky a odložíme stranou. Vodu, ve které se máčely, přelijeme sítem a polovinu ponecháme stranou pro přípravu omáčky.
- 2Troubu zahřejeme na 190 stupňů Celsia. V hluboké pánvi zahřejeme 30 ml olivového oleje spolu s 25 g másla.
- 3Přidáme polovinu nakrájených plátků cukety, dle chuti osolíme a opepříme. Smažíme 7 minut na mírném ohni, až jsou kolečka cukety z obou stran zlatavá. Jednotlivé plátky často otáčíme. Vyjmeme cukety z pánve pomocí naběračky a necháme oschnout na papírových utěrkách. Postup opakujeme se zbývajícími plátky cukety.
- 4Na pánvi zahřejeme dalších 25 g másla a na mírném ohni 2 minuty smažíme 1 ks jemně pokrájené cibule. Nasypeme polovinu čerstvých hub nakrájených na tenké plátky a 2 stroužky prolisovaného česneku. Osolíme a opepříme.
- 5Houby smažíme při vysoké teplotě 5 minut, až jsou měkké a pustily šťávu. Přendáme je pomocí naběračky do velké mísy, postup opakujeme se zbývajícími houbami.
- 6Zhotovíme bílou omáčku: Ve velké pánvi zahřejeme 40 g másla, přisypeme mouku, za stálého míchání smažíme 2 minuty při střední teplotě.
- 7Postupně přiléváme horké mléko, po každém přilití zamícháme. Za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme, až je omáčka hustá a jemná. Dle chuti nastrouháme muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Znovu promícháme a odstavíme.
- 8Připravíme rajskou omáčku: Zbývající cibuli, mrkev a celer nakrájíme na jemno, můžeme použít i kuchyňský mixér.
- 9V hluboké pánvi zahřejeme 60 ml oleje, vložíme zbývající stroužek česneku pokrájený na tenké plátky a smažíme na mírném ohni 2 minuty.
- 10Nasypeme 1 ks nakrájené cibule, mrkve a celeru, přimícháme po jedné lžičce bazalku, tymián, oregano a majoránku. Za častého míchání smažíme na mírném ohni 7 minut, až je zelenina měkká a mírně zlatavá.
- 11Přidáme nakládaná nakrájená rajčata, pastu ze sušených rajčat a cukr. Přilijeme víno. Dle chuti osolíme a opepříme. Za stálého míchání uvedeme do varu, poté snížíme teplotu. Vaříme při mírné teplotě 45 minut, občas zamícháme.
- 12Rajskou omáčku nalijeme do robotu spolu s polovinou množství vody po namočených houbách a promícháme. Plátky cuket vložíme do mísy se smaženými houbami, přimícháme sušené houby a zbytek majoránky.
- 13Ochutnáme a dle potřeby přisolíme a připepříme. Třetinu omáčky nalijeme do zapékací mísy. Přidáme polovinu směsi cuket a hub a rovnoměrně ji rozložíme.
- 14Zalijeme třetinou bílé omáčky, zakryjeme polovinou plátků lasagní. Vrstvy opakujeme, navrch nalijeme zbylou rajskou a bílou omáčku a posypeme nastrouhaným parmezánem.
- 15Pečeme v předehřáté troubě 40 minut, až se těstoviny zdají měkké, propíchneme-li je dřevěnou špejlí. Před podáváním necháme 10 minut odstát.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.