Lasagne se špenátem a dvěma druhy masa
440 min.
Ingredience
- 0,75kusCibule
- 1kusMrkev kořen
- 200gramůCeler řapíkatý
- 80gramůAnglická slanina
- 180gramůHovězí maso přední
- 180gramůVepřová plec
- 100mililitrůVíno červené
- 3kusyBobkový list
- 4kusyHřebíček
- 3špetkySůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 150mililitrůMléko polotučné
- 75gramůMáslo čerstvé
- 400gramůLasagne
- 140gramůSýr Parmezán
- 140gramůMozzarella
- 3lžíceOlej olivový
- 300gramůŠpenát listový čerstvý
- 2litryVoda pitná
- 1lžíceProtlak rajčatový
- Bešamelová omáčka s cibulí [42787]
- 3kusyBobkový list
- 0,75kusCibule
- 75gramůMáslo čerstvé
- 900mililitrůMléko polotučné
- 3špetkyMuškátový květ
- 18kusůPepř černý celý
- 3špetkyPepř černý mletý
- 3špetkySůl
- 300gramůŠpenát listový čerstvý
- 650gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Vývar hovězí [42661]
- 3kusyBobkový list
- 200gramůCeler řapíkatý
- 0,75kusCibule
- 650gramůHovězí výřez
- 4kusyHřebíček
- 1kilogramKosti hovězí morkové
- 18kusůPepř černý celý
- 1hrstPetržel - nať
- 40gramůTymián čerstvý
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2227 kcal
Bílkoviny
59 g
Tuky
167 g
Sacharidy
113 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Do většího hrnce si dáme rozehřát olej, do kterého přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer, anglickou slaninu, umleté hovězí a vepřové maso a opékáme za stálého míchání dokud maso nezmění barvu. Přidáme červené víno, po chvilce 125 ml hovězího vývaru a vaříme do zhoustnutí. Potom si smícháme protlak s 25 ml hovězího vývaru a vlijeme do směsi. Dle chuti osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a hřebíček a přilijeme mléko. Pod pokličkou takto dusíme 1 hodinu. Předehřejeme si troubu na 200°C. Z omáčky vyndáme bobkový list a hřebíček. Mezitím si na 3 minuty dáme uvařit špenát. Zapékací mísu vytřeme trochou másla a střídavě vrstvíme lasagnové pláty (nepředvařené), špenát, masovou směs, bešamelovou omáčku a směs z nastrouhaného parmezánu a na kostičky nakrájené mozzarelly. Poslední vrstvou by měla být bešamelová omáčka a směs sýrů. Nakonec naklademe na kostičky nakrájené máslo a pečeme 25 minut.
- 2Vývar hovězí [42661]:
- 3Do hrnce dáme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Potom si rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme 1 hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a 1/2 hodiny. Poté vyndáme maso a vaříme další 1 hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej ihned použít nebo zmrazit.
- 4Bešamelová omáčka s cibulí [42787]:
- 5Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.