Lazaně s masovou omáčkou
170 min.
Ingredience
- 2kusyCibule
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 300mililitrůBešamel
- 50gramůSýr Parmezán
- 3lžíceOlej olivový
- 4kusyCeler řapíkatý
- 180gramůAnglická slanina
- 220gramůLasagnové plátky špenátové
- 500gramůHovězí maso mleté
- 400gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 150mililitrůHovězí vývar základní
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 150mililitrůVíno červené
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2lžičkyOregano sušené
- 2stroužkyČesnek
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
956 kcal
Bílkoviny
50 g
Tuky
52 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
9 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Nejprve si připravíme omáčku. V hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme olej, vsypeme do pánve drobně nakrájenou cibuli, čtyři řapíky celeru nakrájené na nudličky, pokrájenou slaninu a restujeme. Zhruba po pěti minutách vsypeme česnek nakrájený na plátky a mleté hovězí maso a smažíme, dokud není maso řádně orestované. Poté snížíme teplotu a restujeme.
- 2Po deseti minutách zvýšíme teplotu, vmícháme mouku a rajčatový protlak a dvě minuty prohříváme. Poté vmícháme pokrájená konzervovaná rajčata, hovězí vývar a víno. Směs za občasného míchání vaříme. Přidáme sůl, pepř, sušené oregano a ustrouhaný muškátový oříšek. Zmírníme teplotu a za časného míchání vaříme zhruba hodinu, až je ze směsi hustá omáčka.
- 3Rovněž si připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetka muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.
- 4V mezičase si připravíme zapékací mísu, kterou vytřeme máslem. Na dno dáme tenkou vrstvu omáčky, na ni klademe lazaně, ty přelijeme bešamelem. Tyto vrstvy opakujeme, poslední vrstvou jsou lazaně, které přelijeme bešamelem. Na něj vsypeme ustrouhaný sýr a v troubě předehřáté na 190°C pečeme zhruba čtyřicet minut, až je omáčka zlatavá.
- 5Lazaně podáváme s rajčatovým, či zeleninovým salátem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.