Lívance s omáčkou z čerstvých švestek
100 min.
Ingredience
- 750gramůBrambory
- 250gramůTvaroh měkký - nízkotučný
- 750gramůŠvestky
- 225gramůCukr krupice
- 1kusSkořice celá
- 3kusyHřebíček
- 2lžíceCitronová šťáva
- 2kusyVejce slepičí
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 50gramůHrozinky
- 1špetkaSůl
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaCitronová kůra
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
728 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
18 g
Sacharidy
131 g
Vláknina
14 g
Cukr
84 g
Postup přípravy
- 1Brambory omyjeme a vaříme ve slupce 20-25 minut doměkka. Slijeme, horké oloupeme a prolisujeme. Necháme vychladnout. Tvaroh necháme v cedníku důkladně okapat.
- 2Mezitím opláchneme švestky, odstraníme pecky a nakrájíme na malé kousky. Posypeme 150 g cukru, přidáme skořici a hřebíčky. Cca 30 minut necháme odstát, aby pustily šťávu. Poté přilijeme citronovou šťávu a 3-5 lžic vody. Přivedeme k varu a nezakryté zvolna cca 10 min povaříme, dokud se nezačnou švestky rozpadat. Necháme je vychladnout.
- 3Do bramborové hmoty vmícháme tvaroh, vejce, mouku a 25 g cukru. Přidáme citronovou kůru, hrozinky, špetku soli a těsto důkladně propracujeme. Na pomoučené pracovní ploše z něj tvarujeme trojúhelníkové lívanečky o velikosti dlaně.
- 4Ve velké pánvi rozpálíme vždy kousek másla a lívanečky na něm smažíme postupně cca 7 minut po obou stranách dozlatova. Hotové uchováme teplé v troubě předehřáté na 75 °C.
- 5Zbylý cukr smícháme s mletou skořicí, z omáčky vyjmeme celou skořici a hřebíčky.
- 6Lívance rozdělíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem, doplníme švestkovou omáčkou a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.