Lokše s medovou omáčkou a domácími škvarky
80 min.
Ingredience
- Lokše
- 500gramůBrambory
- 1kusVejce slepičí
- 7decilitrůVoda pitná
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSůl
- 130gramůMouka polohrubá
- Medová omáčka
- 2kusyChilli paprička
- 1kusRajčata
- 1,5decilitryMed včelí
- 3lžíceOcet vinný
- 2stroužkyČesnek
- 0,1gramŠafrán
- 3lžíceProtlak rajčatový
- Škvarky
- 0,4decilitrMléko plnotučné
- 1lžičkaSůl
- 400gramůSádlo syrové
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
629 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
51 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
2 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme domácí škvarky: syrové očištěné sádlo pokrájíme na kostičky přibližně 1,5 x 1,5 cm (mohou být i o něco větší). Sádlo vložíme do hrnce se silným dnem a za častého promíchání je pod poklicí vysmažíme do zlatova. Průběžně odebíráme naběračkou vyškvařené sádlo, které dáme do sklenice. Když jsou škvarky zlatavé, přilijeme k nim 0,4 dl mléka. Provádějme to opatrně, protože škvařící sádlo prská. Vyškvařené škvarky slijeme ze sádla přes síto, lehce je přitlačíme vidličkou a necháme okapat.
- 2Poté připravíme medovou omáčku: 2 chilli papričky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je nadrobno. Větší rajče omyjeme, spaříme vařící vodou a oloupeme ho, pokrájené zbavíme semínek. Do rendlíku dáme med, který mírně ohřejeme, aby byl tekutý. Přidáme chilli papričky, vinný ocet, rajčatový protlak, rajče, prolisovaný česnek a šafrán. Tyčovým mixérem směs rozmixujeme do hladka. Omáčku dáme vychladit.
- 3Brambory dobře omyjeme, vložíme do hrnce se 7 dl vody a uvaříme je do měkka. Vaříme 20 minut, poté scedíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Nastrouhané brambory na pomoučeném vále (2 lžíce hladká mouka) zpracujeme se solí a polohrubou moukou. Těsto musí být vláčné a hladké. Rozválíme ho na placku silnou přibližně 3 mm a vykrajujeme z něj formičkou malé placky o průměru přibližně 5 - 6 cm.
- 4Lokše upečeme nasucho v rozpálené teflonové pánvi z každé strany do zlatova.
- 5Upečené lokše podávame tak, že mezi ně v několika vrstvách vložíme škvarky. Servírujeme k nim (zvlášť v misce) vychlazenou medovou omáčku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.