Lososový gratin s pažitkou
85 min.
Ingredience
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 15mililitrůVíno bílé
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2špetkySůl
- 350mililitrůMléko polotučné
- 4lžícePažitka
- 1kilogramLosos uzený
- 300gramůBrambory
- 1lžičkaOlej česnekový
- 1špetkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaHořčice Dijonská
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
408 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
16 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Nejprve si připravíme bílou omáčku. V kastrolu rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání připravíme jíšku. Kastrol sundáme ze sporáku, přimícháme bílé víno, muškátový oříšek, sůl a hořčici.
- 2Poté přilijeme mléko, kastrol vrátíme na sporák a mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Odstavíme z plotny, přimícháme najemno nasekanou pažitku a přelijeme do zapékací mísy.
- 3Brambory omyjeme a nakrájíme na kolečka. Lososa očistíme, nakrájíme na proužky a přimícháme do omáčky.
- 4Omáčku s lososem zakryjeme vrstvou brambor, zakápneme česnekovým olejem, osolíme, opepříme a vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 50 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.