Marinovaná zelenina po arménsku
55 min.
Ingredience
- 3,5litryVoda pitná
- 3lžíceSůl
- 50mililitrůOcet vinný
- 0,5lžičkaEstragon
- 2lžíceMáta
- 4lžíceKopr čerstvý
- 2lžícePetržel - nať
- 3kusyLilek
- 3kusyMrkev kořen
- 2kusyČervená řepa
- 1kusZelí hlávkové bílé
- 4kusyCibule
- 24stroužkůČesnek
- 4kusyPaprika zelená
- 1kusOkurka salátová
- 5kusůRajčata zelená
- 3kusyJablka
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
382 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
4 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
26 g
Cukr
45 g
Postup přípravy
- 1V hrnci svaříme 1 l vody se solí, přidáme vinný ocet, přivedeme do varu, ale nevaříme a do horkého nálevu nasypeme sekaný estragon, mátu, kopr a petrželku, hrnec přikryjeme a nálev necháme vychladnout.
- 2Zatím si připravíme zeleninu. Lilky nakrájíme na kolečka, 1 minutu je povaříme v osolené vodě vyjmeme z vody a necháme na cedníku okapat. Mrkve a červenou řepu vcelku povaříme 5 minut, mrkve nakrájíme na kolečka a oloupané řepy na nudličky. Ostatní zeleninu zpracujeme v syrovém stavu. Zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku podélně na poloviny, paprikové lusky, okurku, zelená rajčata a jablka na nudličky.
- 3Všechnu zeleninu promícháme a vložíme do většího kameninového hrnce, nebo velké okurkové sklenice, zalijeme studenou marinádou a necháme v chladnu týden uležet.
- 4Arménská marinovaná zelenina je vhodnou přílohou k masu, vaječným i bramborovým pokrmům, uzeninám i jako samostatný předkrm.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.